Dekoracija

Postavljanje klasičnih tapeta na zidne površine

Priprema površine za ljepljenje: Površina zida na koju planirate postaviti tapetu mora biti čista, stabilna i uredna. Ukoliko su ziovi  vlazni, svjeze ozbukani i nestabilni ljepljenje tapeta nije preporučljivo.

 

Ljepilo za tapete: U nasoj ponudi imamo visokokvalitetno ljepilo namjenjeno za sve vrste klasicnih tapeta. Od papirnih do najtezih tapeta na flizelinskoj osnovi. 

Ljepak je gotov za 3 min, potrebno ga je razrijediti u vodi, polako usipati u vodu i lagano mješati, kao kada pravite griz. Ljepak veze do 48h, nema potrebe za zurbom.

Nas ljepak nema mirisa, cist je za okolinu, ne ostavlja fleke, sadrzi aditive protiv gljivica, idealno prijanja na povrsine na koju se lijepe tapete.

Ljepak je na škrobnoj osnovi.

Za papirne tapete ljepak se rastvori u 8 litara vode i dovoljan je za 40m2;

Za acrylne – vinyle tapete ljepak se rastvori u 6 litara vode i dovoljan je za 30m2;

Za vinylne na flizelinu tapete ljepak se rastvori u 4 litra vode i dovoljan je za 25m2.

 

Tapete sa uzorkom: Na poleđini tapete su odštampani brojevi npr. 64/32. Ti brojevi znače da se uzorak ponavlja u razmaku od 64 cm i da je potrebno još 32 cm za podešavanje kod lijepljenja traka. Kod uzorka koji se podudara, trake se lijepe na istoj visini. Najjednostavniji slučaj je lijepljenje tapeta bez uzorka – tada nema otpada.

 

Lijepljenje: Prilikom lijepljenja tapeta najbolje je početi od strane zida koji je bliži izvoru svjetlosti. Prva traka tapete se postavlja pomoću uzorak_naizmjenicnilibele zbog mogućnosti neravnih ivica i odstupanja u mjerama od plafona do poda. Širina većine tapeta je 53cm, stoga pomoću libele crtate ravnu liniju od vrha do dna zida zavisno od širine tapete, u našem slučaju 53 cm. Dakle, veoma je bitno da prva traka tapete bude postavljena pod pravim uglom, jer sve sljedeće trake tapeta slijede početnu. Prosječna visina zida u stanovima se kreće od 2.50 do 2.70m, tako da traku tapete sječete po visini zida + 1cm kako bi ste izbjegli greške i u završnoj obradi pravilno odsjekli višak na krajevima. Sljedeću traku tapete sječete u istoj dužini samo ako je tapeta bez uklapanja. Ukoliko tapeta ima simbol ravnog, suprotnog ili naizmjeničnog uklapanja prije rezanja morate postaviti tapetu uz već zalijepljenu traku i odsjeći dio tapete koji predstavlja višak zbog uklapanja uzorka. Nakon toga sječemo tapetu na potrebnuuzorak_podudarni dužinu. Uvijek ostavite 1-2cm više na oba kraja tapete zbog mogućnosti greške. Sve tapete koje sadrže uzorke koji se uklapaju, zbog otpada koji se pritom pojavljuje, neće pokriti ukupnu površinu zida od 5m2. Dakle, prije kupovine dobro izmjerite visinu i dužinu zida kako biste tačno odredili broj rolni koji je neophodan za Vaš zid.
Ljepilo nanosite pomoću četke ili valjka. Prilikom postavljanja na zid tapetu ravnate pomoću gumene špahtle ili vlažne krpe. Ivice trake uz traku pritisnite malim plastičnim valjkom. Višak od 1cm uz plafon i pod odsjecite sa skalpelom koji ste položili na dugačku ravnu letvu ili lenjir. Prilikom rezanja skalpel postavite pod što manjim uglom kako ne bi došlo do cijepanja tapete.

 

Uglovi: Nikada ne lijepite kod uglova trake veće širine, ostavite višak 1-2 cm kojeg ćete više puta urezati. Ostatak tapete možete opet upotrijebiti.

Vrata: Počnite lijepiti sa jedne strane vrata. Traku tapete podijelite iznad gornjeg vratnog okvira. Tapete se pritisnu duž vanjskog ruba vratnog okvira i odrežu.

Udubljenje oko prozora: Traka tapete se namjesti sa jedne strane prozora tako da njen višak oko uglova dopire do okvira, tada se u visini prozorske daske i gornjeg prozorskog ruba odreže i preklopi. Viškovi na prozorskom okviru i oko prozorske daske se obrežu, nakon toga se lijepi iznad i ispod prozora, te sa druge strane prozora.

Strop: Lijepite od prozora nadalje. Za vrijeme dok jedna osoba postavlja i pritišće tapetu, druga pridržava ostatak trake visoko, u neposrednoj blizini stropa.

 

 

Odgovori